Drop-in dåp

Mange kirker har hatt nedgang i antall barnedåper, men samtidig har det dukket opp et nytt tilbud, i form av drop-in dåp. Drop-in betyr ikke at du kan løpe inn under gudstjenesten og be om å bli døpt der og da. Denne typen dåp arrangeres på angitte datoer, som regel utenfor vanlige gudstjenester, men bortsett fra det, er dette en veldig rask og enkel løsning. Kanskje du har utsatt barnedåpen under pandemien, eller kanskje du ikke engang er døpt selv. Da er drop-in dåp en veldig god løsning.

Overrasket over oppmøtet

Kirker som tilbyr drop-in dåp har ofte blitt overrasket både av antallet som møter opp, og av hvem det er som vil døpes. For det er slett ikke bare nybakte foreldre som benytter seg av dette tilbudet. Noen av de som kommer er selvsagt foreldre med småbarn. De har kanskje tenkt på dåp lenge, men synes det er mye stress med å arrangere alt. Da er drop-in dåpen en god løsning. Mye av stresset med festlighetene etterpå forsvinner også. Og nettopp stresset med å arrangere en dåpsfeiring får mange til å utsette barnedåpen. Med en drop-in dåp forsvinner presset om perfeksjon. Ja, noen velger kanskje å ha en liten sammenkomst på uteplassen etterpå, kanskje med et mykt uteteppe som barna kan kravle rundt på mens de voksne spiser litt. Du kan for eksempel finne ditt nye uteteppe på trendcarpet, og arrangere en liten sammenkomst for faddere og nær familie.

Men du trenger verken uteteppe eller fest for å benytte deg av tilbudet om lavterskel dåp. For det er jo det drop-in dåp er. Dette er et lavterskeltilbud til alle som er interessert, og det har vist seg at veldig mange av de som møter opp faktisk er ungdommer og voksne. Noen kommer fra andre land, og har blitt kristne etter at de kom til Norge. Eller de kommer fra land der det praktiseres voksendåp. Andre ble aldri døpt som barn, selv om de ble født i Norge, men de vil gjerne bli en del av menigheten når de har blitt voksne.

Hvordan fungerer det?

Under en drop-in dåp gjøres selve dåpshandlingen uten at det foregår en gudstjeneste samtidig. Men dåpen er like høytidelig, og den som skal døpes har faddere. Kirken kan til og med stille med faddere dersom du ikke har noen å ha med. Dermed kan du komme helt alene, du må bare ha med deg legitimasjon. Barn under 15 år må ha godkjenning fra foreldrene eller vergen. Den som skal døpes må heller ikke være medlem av et annet trossamfunn. Du kan kle deg som du vil:https://www.aasanetidende.no/nyheter/2021/11/25/du-maa-bare-komme-som-du-er/}, og du kan velge selv hvor mye dåpen skal feires etterpå. Drop-in dåp har bidratt til å gjøre kirken enda mer tilgjengelig for dagens moderne mennesker, og viser at mange ønsker tilhørighet til kirken, selv i et sekulært samfunn.