Hvor mange kirker finnes i Norge?

Det er jo ingen tvil om at nesten uansett hvor du drar i Norge vil du se kirker, men hvorfor mange kirker finnes egentlig i Norge? Hva slags syl har de? Dette er noe vi skal gå nærmere inn på i denne artikkelen.

Antall kirker

Det er estimert at flest kirker i Norge ble bygd på 1100-1200-tallet. Flesteparten av disse kirkene står ikke i dag, men man kan finne svært gamle kirker i Norge. Det har kommet flere og flere kirker etter som årene har gått og det finnes tall som estimerer at det har blitt bygget rundt 3000 kirker til sammen. Du kan se alle kirkene her.

Uheldigvis er nesten halvparten av disse kirkene borte. Dette er ganske vilt å tenke på!

Statskirke vs frikirke

Vi har bare tall på hvor mange statskirker som finnes. De er forsåvidt ikke statskirker lengre, men rundt 1600 av kirkene som er igjen tilhørte fortsatt staten da det var statskirke.

Etter hvert som kirken har blitt reformert har faktisk flere kirker blitt lagt ut for salg. I tillegg så kan man finne mange sjarmerende presteboliger som også har blitt lagt ut for salg etter kirke og stat ble separert.

Når det kommer til frikirker så har vi ikke en utrolig god oversikt over hvor mange som finnes, men vi vil påstå at det finnes nesten like mange som tidligere statskirker. I noen deler av Norges land så er frikirker svært fremtredende, så derfor vil du ofte finne frikirker ute på bygda.

Vi håper at du har blitt litt klokere på hvor mange kirker som faktisk finnes der ute i vårt land. Kanskje det til og med er flere enn vi har estimert? Hvor mange kirker finnes i nærområdet der du holder til? Har du noen gang tenkt over det? Det er nok flere enn du tror!