Hvordan holde kirkens utgifter nede?

Alle som forvalter større bygg i Sør-Norge har fått seg en slem utfordring de siste månedene, med strømpriser som plutselig er ti ganger så høye som før. I gamle kirkebygg der det er høyt under taket kan det etter hvert bli katastrofalt dyrt å holde varmen innendørs i kirken, og utgiftene går utover alt det andre viktige som skjer. For å unngå at gudstjenester og viktige ritualer blir skadelidende, må man derfor finne nye måter å kontrollere strømbruken på og ikke minst redusere utgiftene. I dag gir staten strømstøtte til noen forbrukere, men det er ikke alle institusjoner som nyter godt av dette.

Smarte løsninger for en ny tid

Heldigvis finnes det løsninger for sogneprester og menigheter som sliter med å holde utgiftene nede. Det nyskapende strømselskapet Tibber kan for eksempel hjelpe til med å regulere eller styre oppvarmingen slik at kirken bruker minst mulig strøm, samtidig som man får den oppvarmingen man trenger.

Tibber bruker flere metoder for å få dette til. De følger automatisk prisen på strøm, og bruker den kunnskapen til å sørge for at alle bygg varmes opp akkurat når strømprisen er lavest. Akkurat nå kan det føles som prisene er høye hele tiden, men likevel kan det være svært store svingninger både i løpet av døgnet og fra dag til dag. Denne smarte måten å styre oppvarmingen på kan gjøre at man minimerer strømregningen uten at det går utover komfort og glede i kirken.

Tibber hjelper deg også å styre varmen ved at du i deres app lett kan stille inn akkurat den temperaturen du ønsker at bygget skal holde til en hver tid. Tenk for eksempel på de tidspunktene på døgnet da få eller ingen bruker kirken, da er det ikke nødvendig med så høy temperatur. Ved hjelp av appen kan du også finjustere en rekke andre innstillinger enkelt på telefonen. Dette gjør alt lett tilgjengelig, selv når du ikke er på kirkegolvet. Mens vi venter på at strømprisen skal gå ned igjen, kan vi altså selv ta grep. Herren hjelper den som hjelper seg selv.

Skill mellom dag og natt, ørk og helg

Mange av løsningene du finner hos Tibber er helt automatiske. Du kan for eksempel sikre at temperaturen reguleres også etter tidspunkt, slik at den senkes for eksempel på dagen eller på natten. I en kirke er det jo ikke alltid nødvendig å ha varmen på hele tiden, og ved hjelp av appen kan man slå varmen på i god tid før bygget skal tas i bruk igjen. Med skyhøye strømpriser som gir grunn til bekymring, kan dette være en god løsning å ha.

Hos Tibber finner man også en egen feriemodus. Den gjør det mulig å få ned temperaturen slik at strømutgiftene blir redusert når det er ferie og liten aktivitet. Det er selvfølgelig ikke alle ferier som er like aktuelle her – jul og påske er rimeligvis travle tider i en kirke! Men for eksempel om sommeren kan dette godt utnyttes. Igjen så er en av de store fordelene at du kan slå på varmen igjen før du selv er tilbake ved hjelp av appen.